INTERVIEW LINDA FORMAN (MOEDER DANTE MATOS) OVER O.L.A. & TALENTEN OPLEIDING IN NEDERLAND

Linda Forman is moeder van Dante Matos en loopt reeds vele jaren letterlijk & figuurlijk aan de zijlijn mee om zoonlief annex basketballtalent Dante te begeleiden in zijn streven om op het hoogste niveau te willen acteren.

Linda is een vrouw, die midden in het leven staat en zich als ZZP’er voorziet in haar levensonderhoud met een eigen kraamzorgbureau. Sinds kort heeft Linda hulp gekregen van (mede)eigenaar Esmée en runnen ze samen kraamzorgbureau MAXX & JUNE KRAAMZORG. Zie website : www.maxxjune.nl

Basketball Academy Rotterdam is benieuwd hoe het haar als ouder vergaat o.a. met betrekking tot de begeleiding vanuit de NBB, vanuit het NOC*NSF en vanzelfsprekend vanuit de Orange Lions Academy (OLA).

In het TopsportCentrum te Rotterdam ontmoeten wij elkaar en beantwoordt Linda ons de onderstaande vragen :

Vraag 1 : Wat waren de laatste anderhalf jaar de grootste struikelblokken m.b.t. de Orange Lions Academy en Dante ?

Het was een heel rare periode. In aug 2019 is Dante toegetreden tot de OLA. Dat is al spannend, maar hij is dan 16 jaar en gaat in zijn uppie naar Amsterdam. Het is en blijft wel Amsterdam hé. Vervolgens heeft Dante op 8 december 2019 zijn meniscus gescheurd en zijn kruisband ernstig beschadigd en ligt er dan voor 6 a 7 maanden uit.

Daar bovenop kwam in maart 2020 ook nog eens Covid 19 om de hoek kijken.

Dante kwam toen thuis te zitten. Kreeg ook geen fysiotherapie meer vanuit de OLA en ging daardoor zienderogen steeds verder achteruit. Zijn been werd steeds dunner, dus dat alles bij elkaar was een flink struikelblok.

School was ook een fiks probleem. Echt een dramaverhaal hoor. Zijn focus lag vooral op het basketball en niet direct op studeren. Alles was nieuw en Dante had overduidelijk aanpassingsproblemen met school, het op zichzelf wonen, de zware blessure en jezelf opnieuw aanpassen aan een nieuw team.

Vanuit Topsport Talentschool Caland bleef het eigenlijk angstvallig stil. Er werd tegen ons gezegd dat het allemaal wel goed kwam. “We moeten er naar kijken”, werd er gezegd,maar er gebeurde helemaal niets. Hij heeft toen slechts 3 weken les gehad en daarin moest alles ingehaald worden, wat natuurlijk onmogelijk was.

Uiteindelijk op de laatste dag voor de vakantie werd ik door Caland gebeld met de mededeling, dat Dante van school af moest, want hij bleef zitten. Er was ook niet meer over te praten. Ook geen gesprek vanwaar moet hij nu naar toe of heen. Dit was de boodschap en “zoek het maar uit”. Ik vond het echt schandalig van dit instituut.

We moesten toen razend snel handelen en onder begeleiding van Tessel van Dongen van Topsport Amsterdam is Dante toen aangenomen bij het Johan Cruyff College. Olivier de Koning begeleidt hem daar nu en daar hebben we tot nu te goede ervaringen mee. Die zit er echt bovenop. Bovenal ging de operatie door de Covid 19 niet door en ging headcoach Marco vd Berg ook nog eens weg. Uiteindelijk gaat het nu weer de goede kant op en ben ik blij dat de trainingen weer doorgang kunnen vinden.

Vraag 2 Heb je ondanks al die tegenslagen ook nog mooie ervaringen opgedaan ?

Waar ik heel blij mee ben is dat Dante nu veel zelfstandiger is geworden en vooral meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Voorheen deed mama alles regelen, maar hij ziet nu in, dat hij zelf ook aan de bak moet. Wat tevens heel mooi is, is de manier waarop de jongens met elkaar omgaan. Als ik hem bijvoorbeeld kom halen, dan is het één groot feest daar hahaha…….. en als ik dan zie hoe ze elkaar steunen, dan vind ik dat heel mooi om te zien.

Vraag 3 Heb je veel steun ondervonden van instanties als Thorbecke Topsport, NBB, O.L.A. en NOC*NSF ?

Dat vind ik moeilijk om te beantwoorden. Ik heb veel steun aan Topsport Amsterdam. Wanneer er iets aan de hand is, dan kan ik hun altijd bellen.

3A Wat is exact de rol van Topsport Amsterdam?

Ze sponsoren de Orange Lions Academy en regelen indien nodig de psycholoog, de fysiotherapeut, sportdoktoren en meer aspecten buiten de sport om.

NOC*NSF heb ik eigenlijk weinig mee te maken. Wat ik wel weet is, dat het niet voor iedereen is weggelegd en dan doel ik vooral op het financiële aspect. Het is namelijk een hele grote hap uit je maandelijkse budget. Je bent per maand wel zo’n € 800 à € 1000 kwijt.

Je moet de kamerhuur betalen, het eten, het OV, de benzine voor de reis er naar toe en terug, een hogere ziektekostenverzekering afsluiten, want je kan het niet met de basisverzekering alleen af. Dat betekende voor ons gezin, dat we dat niet op konden hoesten. Toen heb ik besloten om ZZP’er te worden en voor mezelf te gaan beginnen. Sinds kort echter is mijn vriendin Esmée mede eigenaar geworden van MAXX & JUNE KRAAMZORG en doen we het nu samen.

Vraag 4 Welke persoon(nen) heeft jou m.b.t. het basketball het meest positief beïnvloed ?

Ik moet eerlijk toegeven, dat ik geen echte sportfanaat ben. Basketball echter is toch wel één van de leukste sporten, zo niet de leukste sport die er is. Zet mij bij voetbal neer en het interesseert mij helemaal niks. Ik heb het natuurlijk allemaal van kleins af aan meegemaakt en dat begon bij Hurricanes in Spijkenisse. Daar waren vooral Petra van Halderen en Gino Wolvekamp voor Dante en mij degenen die ons stimuleerden.

En natuurlijk Aleksander Lukic van de BAR en THORBECKE TOPSPORT. Die heeft zoveel voor Dante gedaan en nog hoor. Er is nog steeds intensief contact. Ze appen en bellen nog steeds met elkaar en Dante traint nog met enige regelmaat onder de leiding van Aleks. Maar al vanaf de selectiedagen van de BAR onderkende Aleks Dante’s skills en zei hij altijd: Die is van mij !!

Vraag 5 Vind je dat we in Nederland met het ontwikkelen van talent op de goede weg zijn, of moet het anders ?

Ik vind wel, dat naast het basketball de focus ook gericht dient te zijn op de schoolprestaties. Dat heb ik zowel bij Thorbecke als bij Caland node gemist. Een opleiding afronden is toch zeer essentieel voor je maatschappelijke carrière, want je weet maar nooit wat er allemaal kan gebeuren.

Vraag 6 Waar ben je het meest trots op en waarom ?

Ik ben het meest trots op wie die is. Het gaat mij nog niet eens zozeer om het basketball , en op welk niveau, maar meer om wie Dante is. Hoe hij in het leven staat en of ie sociaal is en hoe hij in de omgang is naar anderen toe.

Vraag 7 Wat zou jouw advies zijn aan ouders, die dezelfde stap gaan maken. ?

Het is echt heel mooi allemaal en ik heb nu met de nieuwe Israelische coach Arik Shivek er alle vertrouwen in, maar je bent wel je kind kwijt doordeweeks. Daar komt bij, dat ik door mijn beroep als kraamverzorgster ook in de weekenden zal moeten werken en dan blijft er maar bitter weinig gelegenheid over om samen te zijn. Je bent feitelijk daardoor ook de controle kwijt over hem en dan moet je er maar op vertrouwen, dat het allemaal goed gaat. En dan natuurlijk het financiële aspect he. Financieel gezien is deze constructie een grote aderlating voor een normaal doorsnee gezin.

De ouders die momenteel zitten bij de OLA zitten hebben in de meeste gevallen een goed lopend eigen bedrijf of hebben het financieel zo goed voor elkaar, dat het voor hen geen probleem is.

Vraag 8 Wanneer je de eindbalans zou moeten opmaken, valt deze dan positief of negatief uit ?

Ondanks dat we door Covid -19 een heel raar jaar achter de rug hebben, valt de balans voor mij positief uit. Ik zie bijvoorbeeld wel, dat Dante groeit en dat hij dingen meemaakt, die maar weinig kinderen van zijn leeftijd mee zullen maken. Het is alles bij elkaar een hele ervaring en daarom ook positief.

Ik wil zowel Linda Forman als Dante Matos hartelijk bedanken voor de openhartige interviews, waarmee wij basketballend Nederland meer inzicht hebben kunnen geven in de basketballtalent opleidingen in Nederland.

Ik wens jullie beide heel veel succes toe en nogmaals dank !!

Paul Silvester

voorzitter Basketball Academy Rotterdam

————————————————————————-