Kees Brugman

BAR_Kees © Luka de Kruijf Photography
  • Nationalityned Nederland
  • PositionCoach
  • Current TeamBAR

Mijn naam is Kees Brugman,

Heel lang geleden ben ik geboren in Rotterdam. Ik ben getrouwd met Ingrid en heb 2 kinderen Tim en Kelly. Via een schoolvriendje meldde ik mij op 14 jarige leeftijd op de training van AMVJ Rotterdam (het huidige Rotterdam Basketball). In een klein gymzaaltje in een zijstraat van de West Kruiskade (Mariastraat?) trainden de mannen, de jongens junioren en de dames door elkaar heen onder leiding van de charismatische spelverdeler van Transol RZ ‘Marcel Welch.

Als uitblinker van het schoolteam viel het mij zwaar tegen dat ik er in dit gezelschap weinig van bakte. Het is dan ook aan Marcel Welch (de beste jeugdtrainer die ik had kunnen treffen) te danken dat ik er niet na 1 training de brui aan gaf. Bij het afscheid na de eerste training hield hij mijn hand net zo lang vast tot dat ik had beloofd er de volgende week weer te zijn. Al snel speelde ik in het juniorenteam om het seizoen erna ook deel uit te maken van het herenteam, waarmee we jarenlang uitkwamen in de 1e divisie (nu promotiedivisie). Ook de huidige directeur van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball ‘Paul de Vos’ was toen één van de mijn teamgenoten.

Maarten v Gent was ondertussen de nieuwe trainer/coach geworden. Deze, later zeer succesvolle, trainer/coach professionaliseerde de club verder met o.a. het aantrekken van een Amerikaan, 4 keer per week trainen en basketball vakanties naar Israël, Joegoslavië en Zweden. Vanaf dit moment was er voor mij geen weg terug. Ik was verslaafd aan het spelletje. Samen met Mac (Ronald-Paul Mac Donald) coachte ik het damesteam van AMVJ en leerde op 1 van de AMVJ-zeilweekenden in Loosdrecht, mijn vrouw kennen die in Maassluis basketbalde en in de Nederlandse juniorenploeg had gespeeld. Meer dan 10 jaar was ik actief bij AMVJ. Toen Ingrid en ik verhuisden naar Maassluis sloot ik mij aan bij de Green Eagles, waarvan ik tot op de dag van vandaag lid ben.

Naast het trainen van de AMVJ dames was ik al snel actief als trainer/coach van de meisjes selectie van de kern Rotterdam. Dit heb ik 10 jaar achtereen gedaan. In Maassluis heb ik in eerste instantie ook het damesteam opgepakt en hiermee gepromoveerd van de kern tot aan de promotiedivisie. Waar het team, na wat ups en downs, nu nog steeds speelt. Naast het trainen van diverse teams bij de Eagles heb ik nog uitstapjes gemaakt naar verenigingen zoals BV Charlois en Argus (beide clubs bestaan ondertussen helaas niet meer), weer Roba en DAS Delft. De afgelopen 3 jaar was ik weer de trainer/coach van de Green Eagles dames. Het komende seizoen ben ik trainer/coach van DAS Dames 1 Promotie divisie.

9 jaar geleden kwam ik weer in contact met de jeugdselectie van de afdeling Rotterdam maar dit keer de jongens. Als leercoach eerst als assistent van Marvin Cossee maar toen hij stopte hebben Robert Brandon en ik het team verder begeleid. Nadat de basketbalbond de structuur van het opleidingsprogramma had omgegooid, bleef ik verbonden aan de Talent Herkenning en opleiding binnen de Basketball Academy Rotterdam. Werken met talenten vind ik erg leuk. Kennis overdragen aan talentvolle jongens en meisjes die dezelfde passie hebben is het mooiste om te doen. Het is ook grappig om ouders te ontmoeten, die ik in het eind van de vorige eeuw ook ik mijn selectieteam had. De basketbalwereld blijft heel klein.