Ruben Erkelens

© Luka de Kruijf Photography
  • Nationalityned Nederland
  • PositionTrainer
  • Current Team4 Ruben Erkelens, BAR
  • Past Teams4 Ruben Erkelens

Vergeleken met veel basketballers, ben ik wat later bevangen door het virus van deze sport. Sinds mijn 13e ben ik begonnen in Dordrecht met basketballen. Dat betekende eigenlijk dat ik qua techniek al een behoorlijke achterstand had op mijn teamgenoten. Maar omdat ik de sport zo leuk vond, deed ik mijn stinkende best om aan te haken. En als er iets is dat ik heb geleerd dan is het wel dat je door hard werken en doorzetten dus ook ver kan komen.

 Na een paar jaar werd ik al geselecteerd voor het kernteam Rotterdam dat door niemand minder dan Ron Baan werd geleid. Hoe mooi dat ik nu naast hem mag werken bij BAR. Mede door deze selectie werd mijn motivatie nog groter om meer mijn best te doen. Toen ik 17 werd mocht ik al meedoen met Heren 1 van Rowic. Dat bleef niet onopgemerkt door mijn gymleraar op de middelbare school. Via hem kreeg ik een uitnodiging om eens mee te doen in Delft. Daar werd onder leiding van Cees den Hollander, het juniorenteam voor het eerst kampioen in de Eredivisie voor junioren. Leuk dat mijn gymleraar mij had opgemerkt. Zijn naam … Toon van Helfteren.

 Ik kon uiteindelijk kiezen, want ook GOBA uit Gorinchem speelde toen in die Eredivisie. Net iets dichter bij huis en ook goede spelers zoals Jerome de Vries en Virgil Omskerk. Het duurde niet lang toen ik ook daar met de Heren mocht meedoen. Zij speelden in de Promotiedivisie met Amerikanen als Jerry Beck en LJ Pipkin. Ruud Harrewijn was daar toen de coach. Al snel wisten we met dat team te promoveren naar de Eredivisie. Een droom kwam uit, want eerlijk, ik was echt niet de meest begaafde speler. Hard werken, goede drive en keiharde defense waren mijn wapens.

 Ik mocht altijd point guards en schutters neutraliseren. Daar was ik dan ook iedere training mee bezig en dat vond ik maar wat leuk. Waar velen toch een beetje een hekel aan hadden, genoot ik er enorm van om iemand helemaal uit de wedstrijd te halen met goede defense. En dat heeft me ver gebracht. Meer dan ik met mijn achterstand en gebrekkige techniek ooit had kunnen denken. Met en tegen hele goede Amerikanen mogen trainen en spelen in Nederland. Ook bij Rotterdam (toen nog Idé Trading geheten), met een van de beste guards die in de Eredivisie heeft gespeeld; Michael Hugher.

Lang heeft mijn tijd in de Eredivisie niet geduurd. Na het behalen van mijn diploma, heb ik mijn carrière buiten basketbal voorrang gegeven en lekker voor het plezier gespeeld bij Rowic in de Promotie en Eerste Divisie. Samen met mannen van naam als Marco de Waard, Raymond Botse en Henk Pieterse. Met die eerste, Marco de Waard, heb ik vorig seizoen in Dordrecht de mannen U18 in de Eredivisie getraind en gecoacht.

Want nadat ik op latere leeftijd mijn achterste kruisband heb afgescheurd, ben ik me gaan toeleggen op training geven en coachen. Eerst bij mijn zoontjes (die nu 17 en 19 jaar zijn) in mijn woonplaats Zwijndrecht. Later, na het behalen van mijn BT4, bij Rowic. En nu dus ook bij BAR.

Niets leuker dan jonge mensen opleiden en zich ergens in laten ontwikkelen. Dat doe ik voor mijn dagelijks werk ook als docent Sportmarketing/media aan een HBO opleiding in Tilburg. Het grote verschil daarin met basketbal is toch wel het enthousiasme en mijn drive om de beste te willen zijn. Mijn ambitie is dan ook om spelers trots te laten zijn dat ze onderdeel zijn van BAR en dat ze daarmee een mooi visitekaartje hebben voor de rest van hun basketballcarrière.

Is er dan nog iets anders dan basketbal? Hum, lastig. Of eigenlijk toch wel een beetje. Sport. Ik ben erg gek op heel veel sport. Niet alleen om zelf te doen, maar ook om naar te kijken. Zelf loop ik nog wel eens een rondje zoals een marathon, of fiets ik af en toe een tochtje zoals op de Alp d’Huez of de Mont Ventoux. Ook lekker op het water klooien met mijn bootje vind ik een aangename tijdsbesteding. Ach, ik vind zoveel sporten leuk, maar je begrijpt dat er maar een sport is waar je me altijd wakker voor kan maken; BASKETBAL!